Steinhauer, de Nederlandse marktleider in verlichting

Deze Nederlandse firma Steinhauer is ruim 80 jaar geleden in Amsterdam opgericht. De reden waarom Steinhauer senior met zijn eigen zaak startte was de geboorte van Steinhauer junior. Senior zei tegen zijn zwangere vrouw; ‘Als het een jongetje wordt, begin ik voor mijzelf.’ Junior werd geboren op 21 oktober 1933, diezelfde dag begon hij een lampenmakerij in een kelder aan de Kinkerstraat in Amsterdam. Na de oorlog verhuist het gezin en zodoende het bedrijf naar Apeldoorn.
In de Venkelstraat wordt een oude melkfabriek omgebouwd tot een lampenfabriek waar behalve de productie en ontwerpafdeling ook de verkoop gevestigd was.
 
Kunststofindustrie
In de jaren 50 en 60 komt de kunststofindustrie opzetten. Deze innovatie doet ook het productieproces van lampen veranderen. Steinhauer gaat zich toeleggen op de productie van kunststoflampen en ontwikkelt een productieproces waar de kunststof bollen in eigen beheer gefabriceerd worden.
De ‘bollen’ zijn zeer kenmerkend voor die periode, je hoorde weleens; in elke Hollandse huiskamer siert een Steinhauer. Ze worden op dit moment incidenteel in vintagewinkels weer aangeboden en maken weer deel uit van moderne interieurs.
Als vanzelfsprekend komt junior in deze periode ook voor het bedrijf werken.
 
De derde generatie
Ondertussen staat de derde generatie aan het roer. Mark Steinhauer, opgegroeid tussen de lampen gecombineerd met een studie bedrijfseconomie en een flinke portie ondernemingszin kon het bijna niet anders dan dat Steinhauer in de familie zou blijven. Inmiddels is Mark al meer dan 25 jaar directeur eigenaar van Steinhauer Verlichting en heeft het bedrijf tussen 1998 en 2002 een flinke ontwikkeling en groei doorgemaakt.
 
Ontwikkeling en ontwerpen
In de periode eind jaren 90 en begin 2000 richtte Steinhauer zich meer op de productie van duurdere verlichting en de collectie werd breder. De keuze om deels in het hogere segment te gaan opereren viel zeer goed uit.
Opvallend is dat het familiebedrijf al bijna 85 jaar, telkens weer een goede keuze van armaturen in hun collectie opnamen. Waar in deze periode andere grote namen in de lampenindustrie afhaakten, werd Steinhauer, door goed de opkomende trends in de gaten te houden, marktleider in Nederland. Zowaar een hele prestatie! Steinhauer ontwerpt en ontwikkelt alles in eigen beheer, daarnaast wordt de productie deels in Europa gedaan en deels met een vaste partner in China.
 
Export en innovatie
Begin deze eeuw realiseert Steinhauer zich dat Nederland een te kleine afzetmarkt is en gaat nadrukkelijker over de grenzen kijken. Ondertussen levert het concern aan 14 landen, naast Nederland zijn België en Duitsland de belangrijkste afzetlanden. In Nederland is Steinhauer op dit moment marktleider.
De gezonde financiële situatie maakt het mogelijk om te blijven ontwikkelen en de vraag naar nieuwe innovatieve kwaliteitsverlichting te blijven voldoen.
 
Altijd een mooie collectie
Steinhauer streeft te allen tijde naar een verrassende en mooie collectie welke er toe doet. Lampuniek is van mening dat ze daar jaar in jaar uit in slaagt. Feedback van consumenten zijn altijd positief met uitschieters naar fantastisch en geweldig.
 
Beoordeling
Een aantal kenmerken volgens de vele beoordelingssites
  • Waar voor mijn geld
  • Onder de indruk
  • Fraai design
  • Goede prijs/kwaliteit
  • Makkelijk in gebruik
Lampuniek heeft altijd een grote collectie lampen van Steinhauer op voorraad.

Contact formulier